Redactioneel

Forse groei van aanbod airconditioning


Airconditioning is een groeimarkt. De techniek is gewild bij eindgebruikers, en steeds meer installateurs verkopen, monteren en onderhouden ze.

Marktgroei

De afgelopen jaren is de markt voor airconditioners elk jaar behoorlijk gegroeid, en dat hebben installateurs geweten. Alleen al in 2020 werden er meer dan de helft meer airco’s verkocht dan in 2019. En in die jaren daarvoor groeide het aantal verkochte splitsystemen al jaarlijks met meer dan een kwart.

Hittegolven en isolatie

De groeiende vraag heeft natuurlijk alles te maken met de hittegolven van de afgelopen jaren, maar ook met het feit dat woningen en kantoren steeds beter geïsoleerd worden. Hierdoor is de warmte éénmaal binnen, een stuk lastiger om naar buiten te krijgen. Daarnaast zijn de apparaten een stuk zuiniger en stiller geworden.

De airco heeft allang niet meer het stempel van gehorige energieslurper. Bijna alle airco’s hebben een fluistermodus. Daarnaast zijn steeds meer huishoudens in staat om extra elektraverbruik te compenseren met de opwek van duurzame stroom via pv-panelen.

Verwarmen met airco

Een airco die ook kan verwarmen kan ook ingezet worden voor ruimteverwarming. Een zolder, werkkamer of slaapkamer die incidenteel verwarmd moet worden, kan zo prima via een cassette (bij)verwarmd worden. Ook in een woning met een traditioneel cv-systeem. 

Kwalitatieve eisen aan airco

De airco’s in het professionele circuit worden steeds beter. Goedkope, maar minder zuinige airco’s die via doe het zelf-kanalen wordt aangeboden, gaan meer uit het straatbeeld verdwijnen. De Europese Unie heeft bepaald dat een airco energiezuinig moet zijn, waardoor sommige merken buiten de boot vallen. Daarnaast raakt ook de geluidseis voor buitendelen van warmtepompen ook de airco-industrie. Apparaten die meer produceren dan 40 db op de erfgrens mogen zonder aanvulllende geluidsmaatregelen niet meer toegepast worden. Daarnaast mogen airco’s niet meer worden verkocht zónder installateur die ze aansluit. De controle hierop, bijvoorbeeld op de online webshops, is aangescherpt.